Acasă

Sa va spunem pe scurt povestea noastra. Suntem Ligia si Raoul Pop si dupa 9 ani de implicare pe partea de educare si evenimente ce promoveaza un stil de viata sanatos, ne-am dorit sa ne facem timp si pentru un proiect de suflet, ce tine de punerea in valoare a satelor transilvanene care nu sunt inca cunoscute. Fiind cetateni americani si intorcandu-ne in tara doar pentru o perioada scurta, ne-am reconectat cu pamantul natal si am doriti sa facem ceva pentru tara noastra draga.

Iata-ne dupa 9 ani de implicare pe toate planurile ce tin de dezvoltarea unei societati mai bune, mai civilizate si dupa eforturile depuse prin publicarea celor 9 carti (o metoda de pian si 8 carti pe subiectul sanatatii), prin evenimente, prezentari de sanatate cat si cele 12 expozitii nationale Raw Generation, ne-am legat atat de mult de oameni si de locurile dragi, ca n-am mai putut pleca de aici. Ne-am stabilit in centrul vechi al Mediasului, orasul natal al sotului si ne-am dorit sa facem ceva pentru aceasta zona, pentru satele din jur, fiindca ne doare sufletul ca acestea efectiv se sting, iar o mare parte din cetatile fortificate sasesti prezente aproape in fiecare sat — adevarate monumente istorice — au nevoie de ajutor.

Din 2009, am inceput sa facem eforturi pentru a ne apropia de aceste spatii de poveste si de a ne aduce contributia prin donatii si diferite forme de ajutorare. Fiind intorsi in tara de mai bine de 10 ani, si vazand ca statul roman nu vrea sa se implice pe partea de salvarea monumentelor, am spus ca este momentul sa ne alaturam celor din generatia noastra care au luat „taurul de coarne” si sa ne implicam cum putem. Am ales acum sa pornim un proiect in satul săsesc Magarei, cunoscut in romaneste ca Pelișor. De ce tocmai aceasta localitate? In 2016, am cumparat in preajma cetatii fortificate, o casuta saseasca abandonata, pe care ne-am dorit sa o renovam traditional si sa o transformam intr-o casa de oaspeti cu specific sasesc. Cetatea fortificata fiind in apropiere si vazand-o in paragina, uitata de toti, am hotarat ca trebuie sa facem ceva.

In vara lui 2018, din dorinta de a face mai mult, am infiintat Asociația P.A.T.R.U. (Patrimoniu, Arhitectură, Tradiție, Rit și Universalitate), si ne-am angajat sa luam un proiect mare: cetatea fortificata si fosta casa parohiala din Pelisor, care acum sunt in administrarea noastra, cat si conectarea cu satul si comunitatea din zona. Ne-am stabilit ca obiective de inceput urmatoarele:

I. Păstrarea şi promovarea valorilor culturale din zona istorică Transilvania,

II. Restaurarea şi reabilitarea clădirilor cu arhitectură specifică zonei, folosind metode tradiţionale medievale, care lasă caramida să respire și să prevină mucegaiul,

Somewhere between Meschen and Magarei, Transilvania, Romania

III. Organizarea taberelor de vara pentru studenti romani si straini, in care vor putea invata de la profesori/mesteri nationali si internationali, metode traditionale de prelucare si restaurare.

IV. In vederea includerii bisericilor fortificate în circuite turistice, vom organiza brunch-uri, case de oaspeti si activitati social-culturale, atat in incinta cetatii fortificate, odata ce aceasta va fi curata si in randuiala pentru astfel de evenimente cat si in gradinile/livezile fostei case parohiale.

V. Un alt scop al asociatiei noastre, este crearea unor forme de consiliere, sprijin si ajutor a diverselor categorii sociale aflate în nevoie, proiecte ce se vor desfasura concomitent in satele in care vom avea demarate proiecte de restaurare.

VI. Realizarea unor activităţi de interes social umanitar constand in imbunatatirea conditiilor de viata, adaptabilitate sociala a persoanelor defavorizate social cu scopul cresterii calitatii vietii a comunitatii. Consideram ca in orice localitate vom ajunge, conectiunea cu comunitatea si directa colaborare, vor ajuta la succesul celor trei obiective. In acest sens, in toamna aceasta, pe 8.9.2019, vom organiza impreuna cu Asociatia My Transylvania si comunitatea sateasca din Pelisor, un brunch transilvanean, in care preparate realizate de catre sateni, vor fi oferite turistilor si vizitatorilor participanti la brunch.

Veti vedea multe postari pe acest site, in care o sa va tinem la curent cu ce am mai realizat dar si cu evenimentele culturale pe care le vom organiza acolo. Mereu le veti gasi la Articole Recente.

Dupa cum vedeti, planurile noastre sunt mari si ne consideram inca mici, de aceea avem nevoie de sustinere de orice natura. Ne dorim colaborari cu oameni frumosi si cu mai multa experienta, fiindca stim ca impreuna vom putea realiza imposibilul din aceasta tara. Cautam sa ne conectam cu cat mai multi specialisti in domeniu si oameni care pot sa sustina cu sufletul acest proiect ales, insa avem increderea ca atata timp cat fiecare ne facem partea in a ajuta aceasta tara sa se ridice, totul e posibil.