De cand am preluat ansamblul istoric sasesc de la Mosna (Meschen), am fost implicati in lucrari de restaurare, curatare si organizare, chiar si in timpul iernii si in timpul pandemiei. Stim ca nu postam des despre lucrarile noastre, dar suntem foarte ocupati cu lucrarile in sine. Viata merge inainte si lucrul trebuie sa se intample, cu sau fara Facebook sau website…
S-au taiat copaci uscati complet, s-au ars gramezi intregi de gunoaie adunate peste ani, crengi si vegetatie, am adunat saci intregi de sticle de plastic, doze de bere, conserve si containere vechi de metal care au fost aruncate in gramezi sau imprastiate in gradina casei parohiale, plus caldari intregi de sticla sparta si altele. Ca sa putem ajunge la aceste gunoaie, a trebuit sa taiem si ardem vegetatia care a crescut peste ani, si inca mai avem de lucru destul cu gunoaiele si balariile, fiindca sunt peste 5000 mp de proprietate doar la casa parohiala, plus spatiul din interiorul cetatii, care este considerabil. Deja am facut vreo 7 transporturi de gunoaie (7 remorci de tractor pline), plus multe altele inainte si inca avem de strans zeci de saci.
S-ar fi facut mai mult poate daca am fi avut voluntari ca anul trecut, insa tinand cont de circumstante chiar nu s-a putut. Am avut insa parte de doi voluntari foarte pretiosi care locuiesc la Mosna si lucreaza zilnic la ansamblul istoric. Ei au stat acolo in timpul pandemiei si lucrul a mers inainte cu ei, ca altfel eram cu mult in urma acum cand se redeschideau cetatile. Este vorba de d-l Nicu Ignat si sotia lui, d-na Carmen Ignat, carora dorim sa le multumim din inima cu aceasta ocazie.
Revenind la lucrul de afara, noi avem in grija asociatiei noastre si ansamblul istoric sasesc de la Pelisor, care are peste 18000 mp, iar in sezonul cald taiatul ierbii si controlul buruienilor sunt activitatile care ne consuma cel mai mult timp si efort. Mai jos am atasat cateva poze care ilustreaza cele discutate mai sus. N-am facut poze la fiecare gramada de mizerie gasita, si multe poze sunt facute dupa ce s-a ars si curatat o parte din gunoaie, dar speram ca va puteti da seama cat de multa munca s-a depus. Sub una dintre gramezi, am descoperit un zid din piatra pentru terasarea dealului, pe care o sa-l curatam si o sa-l amenajam, si pe care il puteti vedea in pozele de mai jos.
Am lucrat si la interioare, fiind nevoie sa facem curatenie in turnul slaninii, unde se adunasera peste lucrurile depozitate acolo, gramezi intregi de materii fecale de la porumbei, plus porumbei morti. Planuim reparatii la turnul slaninii pentru acces la nivelele superioare, lucrari care le vom desfasura impreuna cu asociatia Kulturerbe Kirchenburgen e.V. De asemenea a fost nevoie sa inlocuim podelele putrezite si mucegaite din casa ingrijitorului bisericii. Am instalat si un sistem de supraveghere video modern, cu 12 camere video de 5MP care monitorizeaza mereu proprietatea.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tinand cont de faptul ca de pe 1 iunie se vor re-deschide portile bisericilor fortificate si vrem sa fim gata de a primi vizitatori, am inceput si lucrari de detaliu. Am cautat sa cosmetizam gazonul din cetate cat si tufele invazive, dar inca mai este de lucru la partea de tufe. Am completat golurile din spatiile decorative cu plante si flori si inca mai lucram la acest lucru, transplantand sau cumparand alte plante variate, ca sa ne asiguram ca vom avea flori mereu. S-a eliminat pamantul venit pe alei de la radacinile plantelor (depuneri si scurgeri de sol), am eliminat iedera si alte ierburi invazive la fel care acaparau o parte din trotuar, si s-au indreptat unele dale de piatra care erau ridicate de pamant.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Meschen Kirchenburg, Transylvania Meschen Kirchenburg, Transylvania Meschen Kirchenburg, Transylvania
S-a lucrat peste o saptamana la curatenia generala din biserica, unde s-a luat mucegaiul de pe pereti cu perii, s-au frecat podelele cu perie groasa si apa cu sapun, ca pe vremuri, cat si bancile si obiectele de cult. De peste o luna ne luptam cu cateva pasari care au intrat in biserica, si care zilnic isi aduc crengute si muschi ca sa isi creeze cuiburi, cat si un aport destul de copios si acidic de gainat, care il presara cam peste tot, fara discriminare. Am identificat locurile prin care intra: sunt niste piese din vitralii sparte, care doar un specialist le poate repara, iar prin podul bisericii, unele dintre ferestre nu au fost protejate cu plasa metalica si pe acolo si-au facut „drum de access” si cuiburi diverse specii de pasari, in mare majoritate porumbei. Cautam sa-i „convingem” sa-si gaseasca alte adaposturi… Intr-un cuvant, lucrarile merg mai departe si cautam sa va tinem la curent in functie de timpul disponibil.
Speram sa fie informative micile galerii de poze prezentate mai sus. Cu siguranta mai avem si altele, insa am vrut sa va aratam ce s-a mai intamplat in limita timpului disponibil. Multumim de vizionare si va asteptam sa ne vizitati!
Un comentariu la „Munca in progres la Mosna”
Comentariile sunt închise.