Acțiune voluntară de curățare a Bisericii Fortificate din Pelișor

Pentru a afla de ce am ales acest loc, odata un sat infloritor sasesc/saxon, cititi aici mai multe detalii. Suntem legati emotional de acest loc si ne-am dorit sa facem ceva, sa ne aducem si noi contributia. Avand consimtamantul Consistorului Districtual Evanghelic C.A. din Medias, de care apartine aceasta proprietate, in vara lui 2018, impreuna cu un grup restrans de voluntari, am organizat o actiune de curatenie in incinta bisericii /cetate fortificata din Pelișor (Magarei in limba sașilor) in jud. Sibiu.

Ne-am inarmat cu mături, lopeti, galeti si mult curaj. Cand am intrat in curtea cetatii, cu greu se putea intra. Plantele mult prea inalte, invazive, coplesisera toata curtea interioara, dupa cum vedeti mai jos. Le-am taiat si am putut sa ne facem o cale pana la intrarea in biserica. Ne-am gandit sa facem curat prima data in biserica si dupa aceea sa inaintam spre poarta. Usa de la intrare era deschisa, insa noi aveam imensa cheie de la ingrijitoare. Raoul imediat s-a gandit sa unga cu ulei vechea iala ruginita si intepenita. Dupa mai multe incercari a inceput sa functioneze din nou si am putut incuia usa cu cheia imensa pe care o puteti vedea mai jos.

Ca sa nu pierdem timpul, ne-am si apucat de treaba si am inceput sa curatam paianjenii de peste tot. Pe langa panzele inegrite de vreme, erau gramezi de geamuri sparte, fiindca doar un geam a mai rezistat in timp. Erau gramezi de reziduri si fecale de la animale, fiindca usa a stat mult timp deschisa. Am gasit mult moloz pe banci si peste toata mobila, fiindca tavanul in cele patru colturi cedase si chiar se putea vedea cerul prin una dintre ele. Gandul nostru a fost sa facem ceva urgent si pentru aceasta problema, si o sa va tinem la curent.

Chiar daca era ingrijitor de deteriorat totul si eram doborati de responsabilitate, mobilierul si ansamblul de banci, balcoane si postamente inca sunt in conditie buna, cu superba inscriptie 1879. Ne-am luat curaj si am continuat. Au urmat nori de praf, gramezi si mai mari de moloz si multe caldari de mizerii pe care le-am carat afara din biserica. Vedeti in pozele de mai jos ca am fost activi si bucurosi ca se face treaba. Pe loc nu ne-am gandit sa facem poze prea multe ci mai mult sa facem curatenie 🙂

Treaba nu s-a oprit aici, fiindca nu avem poze de peste tot. Dupa ce o zi intreaga am curatat doar in interior, am zis ca a sosit momentul sa facem putina curatenie si la intrare. Pe langa indepartarea plantelor nesuferite de la intrare, un soi de plante foarte inalte invazive numite „japanese knotweed”, ce nu le-am mai vazut decat in Transilvania, care cresc foarte dese, inalte si voluminoase, dupa cum vedeti in poza. Am inceput sa curatam la intrarea in cetate chiar de cand am intrat, fiindca de abia se putea pasea printre maldarul de lemne, tigle sparte si fecale de animale pe care ulterior le-am curatat. Veti vedea in ultima poza ca prin poarta deschisa larg, acum se putea vedea lumina, curatenie si spatiu suficient de trecut.

Cam asa arata si in biserica dupa ce am terminat. Era inca multa munca in curte, dar era suficient pentru o zi. A urmat ulterior si alta zi in care am doborat plantele mari din curte si va tinem la curent pe masura ce vom realiza mai mult. Ni s-a promis ca ne vor ajuta si alta echipa de voluntari, fiindca e vorba de volum de munca care ne depaseste si a plati pe cineva cu ziua, este mult prea mult pentru bugetul asociatiei, pe care deocamdata il finantam din buzunare proprii. Daca doriti sa ne ajutati, puteti sa va oferiti ca si voluntari sau puteti face donatii oricat de mici, fiindca orice banut poate face diferenta intr-un asemenea proiect mare.