Pe 8 septembrie am avut primul nostru eveniment oficial, si anume o masa cu preparate locale, gatite in exclusivitate de femeile harnice din sat, fiindca ne-am dorit ca pentru prietenii nostri dragi, sa readucem pe masa acele retete vechi si traditionale sasesti. Toata lumea a fost placut impresionata de gustul altfel si cei cu experienta, care au gustat si preparatele din alte sate sasesti ale Transilvaniei, au simtit diferentele.
Masa a fost urmata de un tur la fosta casa parohiala, care a fost ridicata intre anii 1864-1868, cat si la cetatea si biserica fortificata saseasca (saxona), asezamant datand din anul 1357.
Ne-am bucurat enorm fiindca am putut implica satenii in pregatirea acestui eveniment si, mai ales fiindca sunt persoane de calitate in satul Pelisor. Spun asta, fiindca mai toata lumea se plange ca de la sate au plecat oamenii buni si au ramas doar persoane cu care nu te poti intelege si pe care nu te poti baza. Sunt si astfel de persoane, insa noi preferam sa vedem partea buna si sa colaboram doar cu oameni de treaba care au sufletul bun.
Intorcandu-ne la pregatiri, cinci femei din sat au gatit timp de 3 zile pentru a hrani cele peste 60 de persoane venite la eveniment, plus multi copii fericiti ca au avut libertatea sa se joace in natura, intr-un spatiu atat de generos de peste 8.000 mp. Nu se vad toti in poze, fiindca veneau in valuri si nu toti au stat pana la final. Data mesei noastre nu a fost tocmai bine aleasa, tinand cont ca in urmatoarea zi de luni incepea scoala, iar toata lumea cu copii se grabea sa ajunga acasa pentru pregatirile finale.
Cum spuneam, timp de 3 zile s-au facut pregatiri pentru aceasta masa bogata. S-a incins unul dintre cele mai vechi cuptoare sasesti din sat, unde s-au gatit henkles, reteta traditionala saseasca, atat cu mere, prune, simplu sau cu gris, paine batuta de casa cu cartofi, cat si cozonaci cu nuca. Au fost trei feluri de ciorbe, ghiveci de legume, sarmale in foi de varza murata si foi de vita, zacusca, vinete, pateuri si alte bunatati, alaturi de limonade din plante aromatice si multe fructe de sezon, pe care am facut-o noi, tuica de prune si de coacaze, vin de casa, visinata si alte bunatati specifice locului. Multumim celor implicati si sa aiba parte de multa sanatate, ca sa ne mai bucuram si pe viitor de bucatele lor alese!